logo

Diaspora? Diaspora.


Av Helge

I ukene før påsken 2022 fikk byen Oslo usedvanlig mye omtale i så vel tradisjonelle som sosiale medier. For noen av oss som bor her, og som foretrekker digitale abonnement på en eller flere bergensaviser fremfor stedets lokalaviser, kunne oppstyret gjerne ha passert ubemerket forbi. Men den gang ei: Etter at en relativt nyinnflyttet stortingsrepresentant (fra Bergen) uttalte seg om Oslos folk, fe og omgivelser til publikasjonen Aftenposten, var det ikke så reint få folk med lengre botid i hovedstaden som fyrte seg kraftig opp. Reaksjonene var til dels hårsåre og navlebeskuende, ofte forurettede, og ble fremført med en stor grad av patos. Hadde de vært litt mindre humørløse kunne man nesten ha sagt at det var noe bergensk over det hele. Nesten.

For en observatør som har bodd østpå i noen tiår, og tidvis til og med har lest litt lokalhistorie, var spetakkelet nevnt ovenfor både forutsigbart og overraskende. Forutsigbart bl.a. fordi alle som ikke snakker pent oslomål (heri inkludert en god del innfødte oslofolk) har opplevd hvordan mennesker fra noen av byens strøk tidvis later som om de ikke forstår norsk. Overraskende fordi oslobyen også – og i økende grad – fremstår som raus og inkluderende. Også i den forstand at det er rom for at man som innflytter, om man vil, holder fast ved den man var før man beveget seg i Oslos retning. Med andre ord: før man havnet i diaspora.

Og da har jeg endelig kommet til saken: I 2017 dukket det opp et banner på Branns bortekamper på Østlandet, med påskriften Diaspora Bergensis – Bergen når eg dør. Banneret hadde vært diskutert og planlagt i minst ti år før det ble bestilt, av en gjeng folk som litt på spit hadde omtalt seg selv og hverandre som «diasporaen» i mange år allerede. At banneret og vi som står bak det får litt tyn og blir brukt som eksempel på bergensernes hang til overdrivelser i boken Bergenseren – en historisk analyse, er definitivt noe vi må finne oss i.

Dette miljøet vokste fra å være en liten gjeng tidlig på 2000-tallet til å bli et stadig større nettverk, og navnet ble med på lasset. I løpet av pandemien utviklet tanken om å gjøre dette nettverket til en organisasjon fra å være en løs idé til å bli en ambisjon. Ambisjonen ble til en plan etter at vi fikk stor og positiv respons da vi høsten 2021 aktivt inviterte flere med gjennom sosiale medier, i tillegg til å bruke jungeltelegrafen. 18. februar 2022 ble derfor Diaspora Bergensis formelt stiftet som forening på puben Ball i Oslo Sentrum. Et viktig formål er å ta vare på det ovenfor nevnte nettverket, og å bidra til at de som vil har en god mulighet til å se Brannkamper sammen med likesinnede, enten på et stadion i østlandsområdet eller på pub i Oslo – eller på Stadion, så klart. I tillegg har foreningen ambisjoner om å bidra til å fremme medlemsdemokratiet i Brann spesielt og fotballsupporternes interesser generelt, i samarbeid med Bataljonen og andre. Foreningen skal også bidra til å verne om bergensk kultur og egenart.

Som nettverk har diasporaen siden i fjor høst vokst raskt, og teller i skrivende stund ca. 120 medlemmer. En økende andel av disse er i ferd med å bli betalende medlemmer av foreningen Diaspora Bergensis. Og man trenger ikke være utflyttet bergenser for å bli med, medlemskap er åpent for de som støtter foreningens formål, og som er Brannsupportere som bor eller har bodd hjemmefra. Du kan være stril i eksil, du kan være født på Østlandet eller i utlandet, du trenger ikke en gang bo i Oslo – vi har medlemmer fra både Innlandet og fra (området tidligere kjent som) Viken, blant annet. Er du bergenser av overbevisning er du også velkommen. Om du er fersk utflytter eller har levd et halvt liv i diaspora spiller ingen rolle, og vi bryr oss ikke om hva du synes om Nordmarka eller Oslofjorden. Men om du kan diskutere stedet du kommer fra og stedet du har kommet til med et visst glimt i øyet, så gjør det ingenting.

Medlemskap: 100 kroner til vipps #742158

Facebook: Diaspora Bergensis – arrangementer | Facebook

Twitter: Diaspora Bergensis (@DiasporaBergen) / Twitter

Instagram:  Diaspora Bergensis (@diasporabergensis) • Instagram-bilder og -videoer

Relaterte artikler

Husk partoutkort.no

Januar 2022 dukket plutselig en ny nettside opp det store internettet. Partoutkort.no kom til verden som en frisk pust i et ellers kjipt vinterhalvår der

Read More »

SK BRANN – VÅR GUD

Det er søndag 12. desember 2021. Klokka er 17.00. Og om to timar skal verda gå under. Eg har orkesterplass til undergangen. Femte rad. Midt

Read More »

Den 12. Mann dør aldri!

Supporterkulturen handlar sjølvsagt mykje om sangar, tifoar og borteturar til ymse stader i verda. Men også det å skrive om klubben vi elskar og livet

Read More »

Trollet ska hem!

Jeg har mange venner og bekjente som kunne passet godt til beskrivelsen “Stadiontrollet”. Skjeggete menn med til dels rund kroppsform og en noe uforutsigbar atferd.

Read More »

Dagens profil: Tuva Hansen

Tuva Hansen skriver historie før hun hadde spilt en eneste tellende kamp for Brann. Hun er tidenes første kaptein i et kvinnelig seniorlag for Brann.

Read More »

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *